Levering Vemcare Huntingtonstoel St. Joseph in Nederweert

Op verzoek van de ergotherapeut Joyce Heffels, gespecialiseerd in cliënten met de ziekte van Huntington heeft Vemcare een Huntingtonstoel geleverd aan het zorgcentrum St. Joseph.

St. Joseph beschikt over een specialistische Huntingtonafdeling waar patiënten met de ziekte van Huntington zorg ontvangen. Het zorgcentrum heeft woongroepen en een dagbehandeling voor deze patiënten. Ook is er een expertteam Huntington dat geraadpleegt kan worden voor advies.

Joyce Heffels: "Mensen met Huntington wonen vaak meerdere jaren in een zorginstelling. In Nederweert hebben wij twee vrij nieuwe specialistische woongroepen. "We merken dat het de ervaring is die telt bij deze complexe en onbekende ziekte. We hebben kennis van het ziekteverloop, bieden structuur en rust en weten hoe we om moeten gaan met veranderend gedrag".

Joyce Heffels is projectleider Huntington, ergotherapeute en ervaringsdeskundige. "We proberen ervoor te zorgen dat de cliënt op zijn of haar gemak is, een zinvolle daginvulling heeft en actief blijft. We gaan mee in de wensen van de cliënt, zo lang als dat kan. Vaak zijn mensen nog jong; we maken die extra stappen graag voor hen."

Wat Joyce het belangrijkste aspect van de zorg vindt: "Het is een heftige ziekte met opvallende symptomen en er rust vaak een taboe op. Het belangrijkste is, in mijn ogen, om door de ziekte heen te kijken en de persoon te blijven zien." De medewerkers die in de groepswoning werken hebben hier bewust voor gekozen en delen dit met Joyce.

Door het gebruik van de Vemcare Huntingtonstoel wordt er dagelijks meer comfort aan de cliënten geboden.