Vemcare Huntingtonstoel

Zitproblematiek Huntington cliënten

Huntington cliënten kunnen zeer ernstige motorische onrust ondervinden. Stabiel en comfortabel zitten is door de heftige bewegelijkheid een probleem.

Door de ernstige onwillekeurige bewegingen gaan de cliënten nog meer gespannen zitten en neemt de onrust verder toe. De gangbare stoelen zijn doorgaans ook niet bestand tegen de hevige ongecontroleerde bewegingen. Vooral de beensteunen van rol- en relaxstoelen breken snel af.

Actief zitten is vaak enkel met veel lumbale en zijwaartse rug ondersteuning mogelijk. Het voordeel van deze ondersteuning is dat het vergroeiingen tegengaat, maar het sluit iemand ook op qua houding en biedt minder de mogelijkheid om een eigen voorkeurshouding aan te nemen.

Actief zitten in een rolstoel of reguliere stoel wordt daarnaast ook als zeer vermoeiend ervaren. Veelal wordt de voorkeur gegeven voor het passieve zitten in een later stadium, waarbij het hele lichaam wordt ondersteunt in een semi-liggende houding. De ervaring is dat deze houding maximaal comfort en ontspanning biedt. Daarnaast biedt de stoel geborgenheid wat veelal een positief effect heeft op de ernst van de chorea.

De keuze of combinatie hierin wordt begeleid door de ergotherapeut.

Het comfortabel passieve zitten wordt optimaal ondersteunt in de Vemcare Huntingtonstoel waar nodig, maar biedt ook de mogelijkheid om zelf van houding te wisselen, bijvoorbeeld het over elkaar doen van de benen en het bewegen ten gevolge van chorea.

Daarnaast is de stoel ook uitermate geschikt voor cliënten die nog zelfstandig de transfers maken, omdat de hocker verwijderd kan worden en er rekening gehouden is met de zithoogte van de stoel. Door de grote wielen, in combinatie met de duwbeugel is de stoel door derden gemakkelijk verrijdbaar.

Zeer geschikt tegen bewegingsonrust

Bredere doelgroep

Vemcare is leverancier van de Huntingtonstoel. Deze wordt gemaakt in de eigen werkplaats. Speciaal ontworpen voor cliënten met de ziekte van Huntington, maar uiteraard ook uitermate geschikt voor een veel bredere doelgroep zoals mensen met andere neurologische aandoeningen. Denk hierbij aan mensen met Alzheimer, psychiatrische patiënten en mensen met bewegingsonrust.

Door het comfort en de geborgenheid, de specifieke zithoek, de aanpasbare zitvalling en beenondersteuning van de Vemcare Huntingtonstoel komt de patiënt zowel motorisch als psychisch tot rust.

Comfort en veiligheid

De zitvalling en zithoek is op elk gewenst moment in te stellen. De instelling van de zitvalling is afhankelijk van de wens van de cliënt, maar is daarnaast ook van belang bij ernstige chorea. Door de valling dieper te zetten wordt de cliënt optimaal omsloten, dit geeft aantoonbaar meer rust én er is veel minder kans dat diegene uit de stoel beweegt/valt.

Er is bij de ontwikkeling van de Vemcare Huntington stoel rekening gehouden met de heftige chorea. Daarvoor is er gekozen voor een zeer robuust frame en is de stoel ruimschoots van polstering voorzien.

Door de juiste zithouding en vormgeving van de Vemcare Huntingtonstoel wordt het comfort sterk vergroot. De stoel is zeer stevig en stabiel uitgevoerd, bestand tegen de hevige onwillekeurige bewegingen van de patiënt en biedt veiligheid voor zowel de cliënt als het verzorgend personeel.

De Vemcare Huntingtonstoel is voorzien van stevige wielen met een rem. Door middel van een duwbeugel is het erg gemakkelijk om de mensen te verplaatsen zonder extra transfer. De ruimte onder de Vemcare Huntingtonstoel is dusdanig dat er een tillift onder gereden kan worden.

Door de vele bewegingen slijt de gangbare bekleding enorm snel. Vemcare heeft een bekleding gevonden met een zeer hoge slijtvastheid.

De Vemcare Huntingtonstoel was onlangs te zien tijdens een aangrijpende uitzending van Five Days Inside waarbij Natasja Froger 5 dagen in de Kloosterhoeve verbleef, een instelling voor cliënten met de ziekte van Huntington.