Vita Huntingtonstoel

Home / Vita Huntingtonstoel

Zitproblematiek Huntington cliënten

Huntington cliënten kunnen zeer ernstige motorische onrust ondervinden. Stabiel en comfortabel zitten is door de heftige bewegelijkheid een probleem. 

Door de ernstige onwillekeurige bewegingen gaan de cliënten nog meer gespannen zitten en neemt de onrust verder toe. De gangbare stoelen zijn doorgaans ook niet bestand tegen de hevige ongecontroleerde bewegingen. Vooral de beensteunen van rolstoelen breken snel af. 

Actief zitten is vaak enkel met veel lumbale en zijwaartse rug ondersteuning mogelijk. Het voordeel van deze ondersteuning is dat het vergroeiingen tegengaat, maar het sluit iemand ook op qua houding en biedt minder de mogelijkheid om een eigen voorkeurshouding aan te nemen.

Actief zitten in een rolstoel of reguliere stoel wordt daarnaast ook als zeer vermoeiend ervaren. Veelal wordt de voorkeur gegeven voor het passieve zitten in een later stadium, waarbij het hele lichaam wordt ondersteunt in een semi-liggende houding. De ervaring is dat deze houding maximaal comfort en ontspanning biedt. Daarnaast biedt de stoel geborgenheid wat veelal een positief effect heeft op de ernst van de chorea.

De keuze of combinatie hierin wordt begeleid door de ergotherapeut

Het comfortabel  passieve zitten wordt optimaal ondersteunt in de Vita Huntingtonstoel waar nodig, maar biedt ook de mogelijkheid om zelf een houding aan te wisselen, bijvoorbeeld het over elkaar doen van de benen en het bewegen ten gevolge van chorea. 
Daarnaast is de stoel ook uitermate geschikt voor cliënten die nog zelfstandig de transfers maken, omdat de hocker verwijderd  kan worden en er rekening gehouden is met de zithoogte van de stoel. Door de grote wielen, in combinatie met de duwbeugel is de stoel door derden gemakkelijk verplaatsbaar.

Bredere doelgroep

Vita Tendens is leverancier van de Vita Huntingtonstoel. Deze wordt gemaakt in de eigen fabriek. Speciaal ontworpen voor cliënten met de ziekte van Huntington, maar uiteraard ook uitermate geschikt voor een veel bredere doelgroep zoals mensen met andere neurologische aandoeningen. Denk hierbij aan mensen met Alzheimer, psychiatrische patiënten en mensen met bewegingsonrust.

Door het comfort en de geborgenheid, de specifieke zithoek, de aanpasbare zitvalling en beenondersteuning van de Vita Huntingtonstoel komt de patiënt zowel motorisch als psychisch tot rust.

Comfort en veiligheid

De zithoek is bij levering in te stellen. De instelling van de zithoek is afhankelijk van de wens van de cliënt, maar is daarnaast ook van belang bij ernstige chorea. Hoe dieper de zithoek, hoe meer optimaal iemand wordt omsloten en hoe minder kans dat diegene uit de stoel beweegt/valt.

Er is bij de ontwikkeling van de Vita Huntington stoel rekening gehouden met de heftige chorea. Daardoor is er gekozen voor een zeer robuust framewerk met zo min mogelijk scharnierpunten en is er gebruik gemaakt van kwalitatief goed materiaal zoals wielen + rem en bekleding. Extra losse hoezen zijn eveneens op verzoek van de ergotherapeuten door ons ontwikkeld om zo slijtage van de stoel tegen te gaan en ter bescherming van de stoel tegen eventuele incontinentieproblematiek.

Door de juiste zithouding en vormgeving van de Vita Huntingtonstoel wordt het comfort sterk vergroot. De stoel is zeer stevig en stabiel uitgevoerd, bestand tegen de hevige onwillekeurige bewegingen van de patiënt en biedt veiligheid voor zowel de cliënt als het verzorgend personeel. 

De Vita Huntingtonstoel is voorzien van stevige wielen met een rem. Door middel van een duwbeugel is het erg gemakkelijk om de mensen te verplaatsen zonder extra transfer. De ruimte onder de Vita Huntingtonstoel is dusdanig dat er een tillift onder gereden kan worden.

Door de vele bewegingen slijt de gangbare bekleding enorm snel. Vita Tendens heeft een bekleding gevonden met een zeer hoge slijtvastheid. De Vita Huntingtonstoel wordt bekleed in kunstleer en voorzien van een losse, wasbare stoffen hoezenset.

Voor meer details van de Vita Huntingtonstoel: zie specificaties.

aansluiting

Hocker eenvoudig vast te klikken aan de stoel

Huntington stoel vrij

Ook zonder hocker te gebruiken

Practical handle with gas spring

Praktische duwbeugel, met of zonder gasveerhendel

Huntington stoel achteraanzicht

Robuuste zorgwielen voorzien van rem

Contact?

Noorderzate 4
3752 GB  Bunschoten
T +31 (0)6 - 551 789 06
E info@vita-tendens.nl

Deel deze pagina met uw omgeving:

Volg Vita Tendens op twitter: